160204 Kamervragen over het bericht ‘Uitbraak Zikavirus: miljoenen besmettingen verwacht’ en ‘Experts waarschuwen: Zikavirus deze zomer in Zuid-Europa’

1
Kent u de berichten ‘Uitbraak Zikavirus: miljoenen besmettingen verwacht.’ (1) en ‘Experts waarschuwen: Zikavirus deze zomer in Zuid-Europa’? (2)
2
Wat is uw reactie op beide berichten?
3
Hoe waardeert u de recente berichtgeving met het oog op de Nederlandse volksgezondheid?
4
In hoeverre bestaat de kans dat het Zikavirus in de toekomst ook in Nederland kan opduiken? Wordt hierop gemonitord door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dan wel het Centrum Monitoring Vectoren?
5
Kunt u toelichten op welke wijze wereldwijd, dan wel in Europees verband, wordt gesproken om de gevolgen van het Zikavirus in te dammen dan wel te voorkomen? (3)
6
Welke maatregelen worden in Nederland genomen om de komst en verspreiding van deze muggen te voorkomen?
7
Bent u voornemens Nederlandse vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden voor te lichten over de gevolgen van het Zikavirus? Kunt u uw antwoord toelichten?
8
In hoeverre draagt de ontwikkeling van drassige natuurgebieden in Nederland  bij aan de overlevingskansen van de muggenpopulatie in Nederland?
9
In hoeverre dragen drassige natuurgebieden bij aan de instandhouding, en zelfs uitbreiding, van de muggenpopulatie in Nederland?
10
Kunt u aangeven in welke mate deze drassige natuurgebieden door het herbergen van grote, diverse muggenpopulaties een gevaar kunnen vormen voor de volksgezondheid? Welke virussen komen voor bij de Nederlandse muggenpopulatie die overdraagbaar zijn op de mens?
11
Op welke wijze worden muggenpopulaties bestreden binnen Nederland, en Nederlandse natuurgebieden, om risico’s voor de volksgezondheid te voorkomen?
12
Kunt u zich de antwoorden op eerdere vragen herinneren, waarin u heeft aangegeven op verdere adviezen van het RIVM te wachten over eventuele effecten ten aanzien van gezondheidsrisico’s? (4)
13
Zijn deze adviezen inmiddels voorhanden? Betreffen deze adviezen ook het Zikavirus?
(1) http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/uitbraak-zikavirus-miljoenen-besmettingen-verwacht
(2) http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/experts-waarschuwen-zikavirus-deze-zomer-zuid-europa
(3) http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/zeker-dit-jaar-nog-geen-vaccin-tegen-zikavirus
(4) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2014-2015, nr. 1453elichting: