Initiatiefnota om vakleerkrachten te verplichten in het basisonderwijs


AD/Algemeen Dagblad


1 februari 2016 maandag


Sportleraar verplicht op basisschool

BYLINE: EDWIN VAN DER AA EN SUSANNE GEUZE

SECTION: Nieuws; Blz. 1

LENGTH: 309 woorden

VVD-plan breed gesteund

Alleen wie een hbo-sportopleiding van 4 jaar heeft voltooid aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) mag straks nog gymles geven op een lagere school, als het aan de VVD ligt. In het voortgezet onderwijs is dat nu al het geval.

VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord opgenomen dat ze meer aandacht willen voor lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs. De liberalen brengen dat nu in de praktijk met een wetsvoorstel dat brede steun heeft.

Het streven is dat over 6 jaar 80 procent van de leerlingen les krijgt van een bevoegd sportleraar. Het plan is 'budgetneutraal', stelt de indiener, VVD'er Rudmer Heerema. ,,Een vakdocent is niet duurder dan een groepsleerkracht. Als een leraar vertrekt, dan kan de school in plaats van een nieuwe groepsleerkracht een gediplomeerde gymdocent aanstellen die aan alle klassen lesgeeft."

De PO-raad, die basisscholen vertegenwoordigt, ziet liever dat directeuren zelf keuzevrijheid houden, omdat het aanstellen van een sportdocent ten koste kan gaan van een reguliere docent, waardoor klassen groter zouden kunnen worden.

'Gym is een vak'

Sportorganisaties en ALO-opleidingen zijn blij met het voorstel. ,,Gym is net als taal en rekenen een leervak," zegt voorzitter Jacomine Ravensbergen van de ALO-opleidingen. Ook voorzitter Jan Rijpstra van de KLVO, de beroepsorganisatie voor gymdocenten, ziet 'louter positieve punten'. ,,Kinderen leren goed bewegen, ze leren motorisch veel meer en de gymles legt de basis voor een actieve leefstijl."

Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) noemt het 'een mooie ambitie' om toe te werken naar vakdocenten gym op elke basisschool.

Alle basisschoolkinderen moeten gymles krijgen van een professionele sportleraar. Dit voorstel van de VVD kan op brede steun rekenen. Er is één maar: klassen kunnen hierdoor groter worden.