Schriftelijke vragen over peilverhoging Lauwersmeer

Vragen van de leden Heerema en De Boer over peilverhoging Lauwersmeer aan de staatssecretaris van Economische Zaken:

1) Heeft u kennisgenomen van het artikel ‘peil Lauwersmeer in maart omhoog’ in het Dagblad van het Noorden van 16 november jl.?

2) Waar is de bevoegdheid van de provincie en het waterschap op gebaseerd om te besluiten tot een verhoging van het waterpeil in het Lauwersmeer? Graag een toelichting, en op welke gronden mag een dergelijke proef plaatsvinden?

3) Omwonenden,ondernemers waaronder boeren en recreatieondernemers, hebben bezwaren geuit. Zijnvolgens u de risico’s voldoende in kaart gebracht van deze proef, zodanig dater geen schade ontstaat voor omwonenden en ondernemers? Moeten deze risico’svoldoende inzichtelijk worden gemaakt? Zijn er ook risico’s met betrekking totde veiligheid van de omwonenden? Graag een toelichting.

4) Wat betekent een proef met een peilverhoging voor het feit dat het Lauwersmeer is aangewezen als waterbergingsgebied? Betekent een hoger peil minder waterberging in tijden vanernstige wateroverlast? Graag een toelichting.

5) Bent u bereid om met de provincie en het waterschap te overleggen over de voorgenomen proef met als doel het voorkomen van schade voor omwonenden en ondernemers? Zo nee, waarom niet?

6) In het geval de proef van start gaat, en er is toch sprake van schade, worden omwonenden en ondernemers volledig gecompenseerd voor de schade die zijn onder vinden waaronder de directe schade maar ook schade in de bedrijfsvoering? Zo nee, bentu bereid om zich sterk te maken voor volledige schadecompensatie ingeval er enigeschade optreedt als gevolg van de proef? Zo nee, waarom niet.