12-02-2016 Kamervragen over het bericht 'Nederland als knooppunt voor wildstropers'

2016Z03116

 

Vragen van de leden Thieme (PvdD) en Rudmer Heerema (VVD) aan de staatssecretaris van Economische Zaken over Nederland als knooppunt voor wildstropers (ingezonden 12 februari 2016)

 

1

Wat is uw reactie op recent onderzoek waaruit blijkt dat Nederland een belangrijke schakel is in de illegale smokkel in bedreigde wilde dieren en dierproducten, zowel qua afzetmarkt als op het gebied van doorvoer? 1)

 

2

Wat is uw reactie op de uitspraak van de criminoloog de heer Van der Uhm dat de Verenigde Staten wildlife stroperij hoog op de agenda heeft staan, maar dat Europa, inclusief Nederland, nog steeds weinig prioriteit geeft aan de bestrijding en handhaving? 2)

 

3

Hoe worden de Europese en Nederlandse invoervrijstellingen gecontroleerd en gehandhaafd?

 

4

Kunt u inmiddels aangeven hoe u invulling gaat geven aan de motie Thieme/Rudmer Heerema (Kamerstuk 33 348 nr. 140) die verzoekt om met een plan van aanpak te komen om de import van jachttrofeeën nationaal dan wel Europees aan te pakken?

 

5

Kunt u aangeven welke Europese landen reeds een importverbod hebben of hebben aangekondigd? Zo nee, waarom niet? Hoe ver is Nederland met het komen tot een importverbod van jachttrofeeën?

 

6

Bent u bereid tot snelle uitvoering van de motie, gezien het feit dat wildlife stroperij een serieuze bedreiging is voor de biodiversiteit en tevens een belangrijke bron van inkomsten voor internationale criminele organisaties? Zo nee, waarom niet?

 

7

Bent u bereid uw inzet op de Wildlife Crime Conference van 1 tot en met 3 maart 2016 te delen met de Kamer? Hoe gaat u de motie Thieme/Rudmer Heerema betrekken bij uw inzet?

 

8

Wat is uw reactie op het gegeven dat Nederlandse kopstukken van illegale handel in dieren en dierproducten bekenden zijn, maar buiten beeld zijn omdat ze zijn uitgeweken naar landen waar de lokale autoriteiten minder oog voor ze hebben? Neemt u dit mee bij uw inbreng tijdens de Wildlife Crime Conference?

 

1) Nederland is knooppunt wildstroperij, De Telegraaf dinsdag 9 februari 2016

http://www.telegraaf.nl/binnenland/25167598/__Nederland_is_knooppunt_wildstropers__.html

2) Hollandse kopstukken komen moeiteloos aan exportpapieren, De Telegraaf dinsdag 9 februari 2016

http://www.telegraaf.nl/reportage/25167611/__Hollandse_kopstukken_komen_moeiteloos_aan_exportpapieren__.html